Tänk på att skydda er

Att ta hand om sin kropp innebär mer än att endast gå till gymmet några dagar i veckan, eller besöka hudvårdsspecialister var och varannan månad. Det innebär också att man äter rätt, sover rätt men som ung kvinna också ser till så att man är skyddad rätt.

Att skydda sig rätt är framförallt viktigt när man är singel, då man inte vet vad för typ av sjukdomar som man kan bli smittade med (gonorré, klamydia HIV, osv). Sen finns det ju såklart också risk att man blir gravid. Att bli gravid genom ett one-night stand är såklart en mardröm för många unga (och äldre) tjejer, med rätt skydd slipper man detta.

Det kanske mest självklara skyddet vid samlag är p-piller, de är både enkla att ta med överallt och varje låda innehåller piller för ett antal veckor. För att få tag på p-piller måste man först boka tid hos en barnmorska, som kan skriva ut recept till en. Problemet med pillerna är att de inte skyddar mot könssjukdomar, och är därför inte ett säkert val vid engångsligg.

Det näst bästa preventivmedlet är kondom eller femidom, båda skyddar mot både graviditet och könssjukdomar. Problemet med kondom och femidom är att de är svårt att ha med sig då de absolut inte bör ligga i fickorna eller i plånboken, då de kan gå sönder. Ifall man då går hem med en person man träffat på krogen eller någon annanstans, finns det risk att det inte finns något skydd tillgängligt.

Det bästa sättet att ha koll på att det alltid finns skydd tillgängligt (hemma) är att ha för vana att beställa hem från nätet. Då kan man beställa periodvis och då alltid ha skydd hemma. Ett företag som säljer skydd online är https://www.kondomvaruhuset.se/, de har även sexleksaker, glidmedel och annat smått och gott för sexlivet.